Військова хірургія з хірургією надзвичайних ситуацій

Хірург, Нейрохірург, Анестезіолог та медицина невідкладних станів, Ортопед-травматолог, Онколог, Комбустіолог

Рекомендовано Центральним методичним кабінетом з вищої медичної освіти МОЗ України як підручник для студентів вищих медичних навчальних закладів Ш-ІУ рівнів акредитації (протокол №2 від 30.03.2004 р.)


У підручнику на основі аналізу сучасних відомостей, а також розробок співробітників кафедри військової хірургії Української військово-медичної академії, науковців Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і Терно¬пільської державної медичної академії ім. І.Я. Горбачевського викладено принципи і організаційні основи надання хірургічної допомоги постраждалим від надзвичайних ситуацій мирного і воєнного часу. Наведено дані шодо особливостей діагностики та прийомів хірургічного лікування травматичного іоку, сучасної ранової хвороби, кровотечі та крововтрати, синдрому тривалого розчавлювання, термічної травми, поікоджень черепа, хребта і спинного мозку, органів грудної клітки, живота і таза, травматичних уражень кінцівок, комбінованих уражень, а також інфекційних ускладнень бойових травм.

Підручник відповідає програмі вивчення “Військової хірургії з курсом хірургії надзвичайних ситуацій”, затвердженій спільним Наказом Міністерств оборони, освіти і науки, охорони здоров’я України, й призначений для студентів виших медичних навчальних закладів Ш-ІУ рівнів акредитації. Він також буде корисним для хірургів та інших медичних працівників, які можуть бути залученими до організації і надання медичної допомоги постраждалим під час надзвичайних ситуацій мирного і воєнного часу.