Лікування трофічних виразок нижніх кінцівок різної етіології

Хірург

Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького


Резюме. Лікування трофічних виразок є складною проблемою. Метою дослідження було визначити клінічну ефективність застосування 4,2% розчину аргініну та пентоксифіліну при трофічних виразках нижніх кінцівок різного ґенезу. З березня по липень 2012 року у відділенні судинної хірургії Львівської обласної клінічної лікарні проліковано 48 хворих із трофічними виразками на нижніх кінцівках. Артеріальна патологія,
яка ускладнилася розвитком трофічної виразки, була у 15 (31,2%), венозна – у 26 (54,2%), а у 7 (14,6%) поєднання обох патологій. Пацієнтів було розділено на дві групи: перша – проводили терапію 4,2% розчином аргініну та пентоксифіліном протягом десяти днів (26 (54,1%), друга – хворі отримували стандартну терапію (22 (45,9%). Визначали ознаки запалення, за допомогою візуальних шкал наочності оцінювали силу болю та вимірювали площу виразкової поверхні на перший, 10-й, 20 та 30-й день після поступлення хворих у стаціонар. Середній термін загоєння у першій групі склав 21 день, у другій – 26 днів.
Фаза ексудації в середньому склала 3,2 доби та протягом 4,1 доби відповідно. Протягом 10 днів у першій групі показник загоєння склав 37%, у контрольній групі – 26%. Швидкість загоєння у дослідній групі склала 5,8% площі на день, у другій групі – 4,1% площі. Використання досліджуваної медикаментозної комбінації дозволяє прискорити загоєння трофічних виразок різного ґенезу та покращити їх локальний статус.

Ключові слова: трофічні виразки, лікування.