Інфузійна терапія соматичних захворювань

Ендокринолог, Ортопед-травматолог, Терапевт, Пульмонолог, Кардіолог, Гастроентеролог, Нефролог

Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, Київ


Корекція різноманітних порушень водно-елекролітного балансу, кислотно-основної рівноваги, реологічних властивостей крові та хронічного ендотоксикозу, що супроводжує безліч соматичних захворювань, вимагає системного багатопланового впливу на організм, що найбільш адекватно може бути реалізований за допомогою інфузійної терапії.
Перелік захворювань, при яких інфузійна терапія проводиться за плановими показаннями, – надзвичайно широкий. Інфузійна терапія застосовується при лікуванні захворювань серцево-судинної та бронхо-легеневої систем, ревматологічних захворюваннях. Велика питома вага її – в лікуванні гострих і хронічних захворювань органів черевної порожнини
(гепатити та цирози печінки, гострі і хронічні панкреатити та холецистопанкреатити, ускладнені форми виразкової хвороби, гострі гастрити, ентерити, коліти тощо). До інших сфер її активного застосування відносять безліч інфекційних захворювань, захворювання нирок (особливо ті, що супроводжуються нирковою недостатністю), захворювання ендокринних органів, захворювання судин (артерій та вен). Без інфузійної терапії важко уявити на сьогодні акушерство, педіатрію, гінекологію. Все це є сферою практичної діяльності сімейного лікаря.