Недіабетичні кетоацидози у дитячому віці: клініка, діагностика та інфузійна терапія (методичні рекомендації)

Терапевт, Інфекціоніст, Анестезіолог та медицина невідкладних станів, Педіатр

ВСТУП

Зважаючи на досить зверхнє висвітлення стану водно-електролітного та кислотно-лужного балансу у літературі, на значне розповсюдження та універсальність кетозу, як одного з метаболічних розладів, що спостерігається при широкому колі патологічних станів, науково обгрунтовані рекомендації щодо його лікування дуже обмежені.

Запропоновані раніше методики лікування НДК у дітей полягали у призначенні харчування із високим вмістом вуглеводів та обмеженим вмістом жирів, оральній регідратації дрібними порціями рідини (5% розчин глюкози, регідрон), інфузійної терапії із включенням розчинів глюкози, натрію гідрокарбонату.

У методичних рекомендаціях надано інформацію щодо етіології, патогенезу, клінічних проявів, принципів діагностики та лікування недіабетичних кетоацидозів у дітей. Викладено сучасні напрямки інфузійної терапії недіабетичних кетоацидозів у дітей із застосуванням новітніх вітчизняних інфузійних засобів.

Методичні рекомендації призначені для дитячих анестезіологів, анестезіологів, педіатрів, дитячих інфекціоністів, лікарів медицини невідкладних станів, сімейних лікарів, лікарів курсантів, лікарів інтернів.

Методичні рекомендації на цю тему підготовлені в Україні вперше.