Сучасний Patient Blood Management на прикладі “Placenta percreta”

Акушер-гінеколог, Гематолог, Хірург, Серцево-судинний хірург, Анестезіолог та медицина невідкладних станів, Трансфузіолог

Збільшення частоти оперативного розродження шляхом кесаревого розтину призвела до збільшення частки маткових кровотеч, пов’язаних з аномалією прикріплення плаценти. Доведена залежність проростання плаценти між наявністю рубця на матці після кесаревого розтину і передлежанням плаценти, оскільки зона вростання ворсин найчастіше знаходиться на місці типового її розрізу.
Впровадження принципів ВООЗ по зниженню кількості переливань крові при оперативних втручаннях — Менеджмент крові (Patient Blood Managament) створює сприятливі умови для підвищення якості надання медичної допомоги. Своєчасне введення транексамової кислоти дає можливість зменшити потребу в трансфузії донорських елементів крові і знизити ризик посттрансфузійних ускладнень. Наявність анемії вагітних призводить до зменшення насиченості крові киснем та порушенню матково-плацентарного кровообігу, до гіпоксії плода та затримки його внутрішньоутробного розвитку. Впровадження внутрішньовенних препаратів заліза сахарату в клінічну практику підходить для швидкої клінічної та гематологічної корекції дефіциту гемоглобіну. Адже перебіг вагітності у жінок на фоні анемії ускладнюється невиношуванням, гестозами, плацентарною недостатністю.