IV Всеукраїнська Олімпіада з інфузійної терапії

IV Всеукраїнська Олімпіада з інфузійної терапії

Вже вчетверте за підтримки НМУ ім. О. О. Богомольця та НМАПО ім. П. Л. Шупика, Корпорація «Юрія-Фарм» організовує Всеукраїнську Олімпіаду з інфузійної терапії.

Визнано, що інфузійна терапія є важливим інструментом у практиці лікаря будь-якої спеціалізації. Протоколи лікування постійно вдосконалюються. В арсенал лікаря надходять нові збалансовані розчини, що вимагає постійного оновлення знань, а також вмінь їх застосування з метою уникнення некваліфікованого надання медичної допомоги. Помилка може коштувати комусь життя або здоров’я. Таким чином, мета заходу — пошук і підтримка талановитої молоді, пропагування раціонального застосування інфузійної терапії, розвиток майбутніх висококваліфікованих, компетентних і відповідальних лікарів.

IV Олімпіада проходила у кілька етапів у період з 29 листопада 2017 по 11 грудня 2017 року. Перший тур відбувався в режимі online, в якому взяли участь 537 учасників з 28 ЗВО України. За його результатами 157 учасників перейшли до другого туру, який проходив у п’яти містах України: Харкові, Львові, Одесі, Вінниці та Києві на базі місцевих ЗВО. Окрім тестування проходили круглі столи за участі викладачів, науковців — це допомогло студентам, інтернам і слухачам ліпше зануритись у тему актуальної нині інфузійної терапії.

Під час проведення другого туру пройшли майстер-класи по катеризації переферичної вени, де використовувались такі нові розробки корпорації «Юрія-Фарм», як імплантована система для тривалих інфузій U-PORT і ВЕНОПОРТ ПЛЮС.

У третьому турі 25 найкращих студентів та інтернів змагалися за три призові місця у стінах НМУ ім. О. О. Богомольця 11 грудня 2017 року. Перша частина фінального змагання передбачала вирішення 30 складних завдань тестового контролю — на його основі було відібрано п’ятеро претендентів на перемогу. Саме вони змагалися у практичній частині Олімпіади, під час якої були використані симуляційні технології: статичні симуляційні інструменти для визначення вміння пунктувати периферичну та центральну (внутрішню яремну) вену, стандартизований пацієнт з моделюванням невідкладних станів, що трапляються у практиці лікаря-анестезіолога чи медичних працівників медицини невідкладних станів. При цьому моделювалися сценарії з використанням манекена й отримувався різного виду зворотній зв’язок з «пацієнтом», де учасники використовували сучасну діагностичну та лікувальну апаратуру.

Важливою складовою оцінювання практичних знань й умінь було здійснення на манекенах різних методів клінічного дослідження хворого і їх трактування з наступним лікуванням. Така практична частина іспиту нагадувала ОСКІ (OSCE) – об’єктивний структурований іспит. Сьогодні такий різновид оцінювання знань використовують у Великій Британії, США та Канаді.

Перше місце заслужено здобула інтерн НМАПО ім. Шупика Олександра Зеленчук, друге – інтерн НМАПО ім. Шупика Марія Козловська, замкнув трійку лідерівАндрій Прошельцов із Луганського державного медичного університету. Приємно відмітити, що понад 50 відсотків учасників не вперше брали участь у Всеукраїнській Олімпіаді з інфузійної терапії — це свідчить про актуальність даної тематики та намагання майбутніх молодих медиків ґрунтовно володіти основами інфузійної терапії.

19 Лютого, 2018

Сталий розвиток