Частота побічних ефектів при використанні Метронідазолу та Орнідазолу в клінічній практиці

Акушер-гінеколог
Резюме. Побічні ефекти, що виникають при використанні медичних засобів, а особливо антибіотиків, в останні роки привертають пильну увагу в зв’язку зі збільшенням частоти клінічного застосування антибактеріальних препаратів.
Мета дослідження – порівняльна оцінка побічних ефектів метронідазолу і орнідазолу при лікуванні хворих з інфекціями, що викликані анаеробними мікроорганізмами.
Матеріали і методи. У дослідження були включені 123 пацієнтки з гострими і хронічними запальними захворюваннями органів малого тазу на стадії загострення. Всі хворі були розподілені на 3 групи, співставні за віково-статевим складом, типом і локалізацією інфекційного процесу, а також спектром його збудників, чутливих до препаратів дослідження. Пацієнтки I групи (n = 41) отримували цефтриаксон по 1,0 г кожні 12 год у поєднанні з метронідазолом по 500 мг кожні 8 год. Пацієнткам II групи (n = 39) призначили цефтриаксон по 1,0 г кожні 12 год в поєднанні з орнідазолом (Орнігіл, «Юрія-Фарм», Україна) по 500 мг кожні 12 год. Пацієнтки III групи (n = 43) отримували цефтриаксон по 1,0 г кожні 12 год у поєднанні з орнідазолом по 1,0 г 1 раз на добу.
Результати. Найбільш часто побічні ефекти спостерігалися у пацієнток I групи (у 92,3% випадків), рідше – у пацієнток III групи (у 20,9%) і ще рідше – у пацієнток II групи (у 15,4%). З боку системи кровотворення характерних для 5-нітроімідазолів побічних ефектів (транзиторна лейкопенія і тромбоцитопенія) не зафіксовано. У пацієнток I групи мало місце поєднання 2–3 побічних ефектів одночасно, що вимагало в 16 випадках призначення додаткової медикаментозної терапії і в 2 випадках (шкірний висип, що перейшов в кропив’янку) – десенсибілізуючої терапії з додатковим введенням глюкокортикоїдів. У пацієнток II та III груп, які отримували орнідазол 2 або 1 раз на добу, побічні ефекти (нудота, зміна смакових відчуттів, головний біль) були незначно виражені, що не вимагало додаткової медикаментозної терапії.
Ключові слова: метронідазол, орнідазол, побічні ефекти.
16 Серпня, 2019